Zhuhai Jinwan Civic Art Center / Zaha Hadid Architects

Zhuhai Jinwan Civic Art Center / Zaha Hadid Architects

Zhuhai Jinwan Civic Art Center / Zaha Hadid Architects - Exterior Photography, Waterfront, CityscapeZhuhai Jinwan Civic Art Center / Zaha Hadid Architects - Exterior Photography, FacadeZhuhai Jinwan Civic Art Center / Zaha Hadid Architects - Interior Photography, HandrailZhuhai Jinwan Civic Art Center / Zaha Hadid Architects - Interior Photography, Windows, BeamZhuhai Jinwan Civic Art Center / Zaha Hadid Architects - More Images+ 39

Zhuhai Jinwan Civic Art Center / Zaha Hadid Architects - Exterior Photography, Waterfront, Cityscape
© AT OPTOGRAM STUDIO

Text description provided by the architects. Designed as a hub of contemporary creativity within one of the world’s most dynamic regions, the Zhuhai Jinwan Civic Art Centre is at the heart of Aviation New City, an urbanization with a built area of 4.78 million sq. m housing 100,000 residents and incorporating new civic, cultural, academic and commercial infrastructure within Zhuhai’s Jinwan district. The Zhuhai Airport Railway, an extension of the Guangzhou-Zhuhai Intercity Railway, provides direct connections with Zhuhai’s city center and its airport, while the new Hong Kong-Zhuhai-Macau bridge enables those in Shenzhen and Hong Kong to reach Zhuhai in less than an hour.

Zhuhai Jinwan Civic Art Center / Zaha Hadid Architects - Exterior Photography
© AT OPTOGRAM STUDIO

Integrating three distinct cultural institutions for the city (a Performing Arts Centre with a 1200-seat Grand Theatre and a 500-retractable-seat multifunctional Black Box theatre; an interactive Science Centre; and an Art Museum) each venue within the Zhuhai Jinwan Civic Arts Centre incorporates unique characteristics that create differing visitor experiences, yet all are united by a coherent formal and structural logic that spans 170 meters wide from east to west and 270 meters long from north to south.

Zhuhai Jinwan Civic Art Center / Zaha Hadid Architects - Image 15 of 44

Arranged symmetrically on a central axis, the two larger and two smaller venues are connected by a central plaza that serves as a shared external foyer for all of the cultural institutions. Glazed walls facing this courtyard enable visitors to determine the individuality and character of each venue. The Grand Theatre and Art Museum are finished in a light palate of materials, while the multifunctional Black Box Theatre and Science Centre are composed of darker materials.

Zhuhai Jinwan Civic Art Center / Zaha Hadid Architects - Interior Photography, Stairs, Facade, Steel
© Virgile Simon Bertrand

Echoing the chevron patterns of migratory birds flying in formation over southern China, the latticed steel canopies sheltering each venue are configured through repetition, symmetry, and scale variation; resulting in a composition of related elements that respond to the different functional requirements of each building. This repetition of the self-supporting and self-stabilizing roof modules optimized pre-fabrication, pre-assembly, and the use of modular construction.

Zhuhai Jinwan Civic Art Center / Zaha Hadid Architects - Interior Photography
© Virgile Simon Bertrand
Zhuhai Jinwan Civic Art Center / Zaha Hadid Architects - Interior Photography, Facade, Arcade
© Virgile Simon Bertrand
Zhuhai Jinwan Civic Art Center / Zaha Hadid Architects - Image 12 of 44

The distinctive roof structure unites the different venues under a network of reticulated shells that envelop the four wings of the center. Interconnecting bridges and voids create a multi-layered public plaza at the heart of the center with views to the interiors as well as to the surrounding promenades with their cafés, restaurants, and educational facilities. The design optimizes intuitive navigation with natural light in all public areas to enhance connectivity; creating engaging civic spaces for locals to enjoy throughout the day and evening.

Zhuhai Jinwan Civic Art Center / Zaha Hadid Architects - Interior Photography
© Virgile Simon Bertrand

The Grand Theatre’s interior continues the composition of the center’s external roof canopy with the location and angle of ceiling panels optimized as sound reflectors. The Grand Theatre’s sound-absorbing surfaces are designed to meet the highest acoustic standards required for local, national, and international performances.

Zhuhai Jinwan Civic Art Center / Zaha Hadid Architects - Interior Photography
© Virgile Simon Bertrand
Zhuhai Jinwan Civic Art Center / Zaha Hadid Architects - Interior Photography
© Virgile Simon Bertrand

The Art Museum adapts the chevron geometries of the roof to frame the main atrium which provides natural light to the museum while at the same time creating a continuous vertical surface to display artworks. An internal gallery, storage, and administrative spaces are located behind this vertical division. Merging architecture with an exhibition experience, a continuous white ‘ribbon’ of the museum’s vertical circulation and exhibition route is its’ defining feature.

Zhuhai Jinwan Civic Art Center / Zaha Hadid Architects - Image 16 of 44

The Science Centre’s interior also translates the geometry of the center’s roof to showcase scientific innovation with interactive exhibits that inspire curiosity and learning. The Science Centre’s lecture hall is designed for the center’s program of public demonstrations of scientific experiments and discovery.

Zhuhai Jinwan Civic Art Center / Zaha Hadid Architects - Interior Photography
© Virgile Simon Bertrand

Zhuhai Jinwan Civic Art Centre’s podium defines an island within ZhongXin Lake. Pedestrian ramps and tunnels invite visitors to cross the lake’s surface to the podium’s central public plaza where footbridges connect through voids to each venue. Glazed façades sheltered by the modular roof canopy provide transparency and welcome the local community onto lakeside boardwalks and plazas beneath the sweeping roof structure. An external amphitheater on the west side of the center allows for outdoor performances and activities.

Zhuhai Jinwan Civic Art Center / Zaha Hadid Architects - Interior Photography
© Virgile Simon Bertrand

Constructed in concrete, the center consists of five structurally separate buildings, each with its own self-supporting external steel canopy. Supported by only 22 columns and spanning a total of 270m x 170m, these free-formed steel roof canopies are composed of symmetrical geometries to enable their modular, repetitive structures to be fabricated off-site and assembled from only two different column types.

Zhuhai Jinwan Civic Art Center / Zaha Hadid Architects - Interior Photography, Handrail
© Virgile Simon Bertrand
Zhuhai Jinwan Civic Art Center / Zaha Hadid Architects - Interior Photography, Windows, Beam
© Virgile Simon Bertrand

The center’s landscaping and surrounding lake are designed as integral elements within Zhuhai’s ‘sponge city’ initiative that targets the natural permeation, storage, and re-use of at least 70% of the city’s rainwater using aquatic flora and fauna to naturally filter contaminants. Humidity and soil-moisture sensors within the landscaping’s irrigation system control and reduce water consumption.

Zhuhai Jinwan Civic Art Center / Zaha Hadid Architects - Exterior Photography, Waterfront
© Virgile Simon Bertrand

Located within the subtropical climate of coastal southern China, the double-insulated glazing of the building’s envelope is optimized for thermal performance and protected by the latticed roof canopy which incorporates perforated aluminum panels for external solar shading. The perforations within the panels vary in size to allow differing degrees of sunlight within the center’s interior spaces in accordance with their programming requirements, orientation, and solar gain. At night, this roof canopy bathes the center in soft reflected light.

Zhuhai Jinwan Civic Art Center / Zaha Hadid Architects - Exterior Photography, Facade
© Virgile Simon Bertrand

Energy consumption and indoor air quality monitoring systems with intelligent control will automatically adjust the center’s interior environments for optimal comfort and energy reduction. Waste heat recovery will be used to meet the center’s hot water demand with water-saving appliances connected to the center’s water recycling system. Designed to meet the highest tiers of China’s Green Building Evaluation Standards, the selection and procurement of the center’s structural components has prioritized recycled steel, aggregates, and other component materials.

Zhuhai Jinwan Civic Art Center / Zaha Hadid Architects - Exterior Photography
© Virgile Simon Bertrand

Sign up to receive the best Underground art & real estate news in your inbox everyday.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

This post was originally published on this site