salt architects sets up concrete-block screen to expand educational facility in south africa

SALT Architects expands Calling Academy Stellenbosch

SALT Architects takes over the design of the new section of Calling Academy Stellenbosch, reflecting a meticulous approach to enhancing functionality and improving space quality in line with the Calling Education non-profit organization’s mission of offering affordable, high-quality education in South Africa.

The expansion seamlessly integrates contextual forms and materials, introducing various flexible functions under a continuous tiled roof without altering the school‘s original structure. The design adapts organically to evolving accommodation demands and financial constraints, maximizing the learning environment’s quality connected to the natural beauty of the site while prioritizing cost efficiency. The project includes a laboratory, staff room, offices, classroom, and counseling room, arranged to create a renewed image without structural modifications to the original school. Concrete-block screen walls and extended roof overhangs allow internal spaces to flow, establishing thresholds between interior and exterior.

salt architects sets up concrete-block screen to expand educational facility in south africa
all images by David Savage – SOUTHLAND Photography unless stated otherwise

flexible spaces are integrated under a continuous tiled roof

The addition is strategically placed between the existing school building and sports field, functioning as a pavilion overlooking the surroundings. The widened roofed terrace on the south side serves as assembly, spectator, or overflow space for adjacent rooms. It also operates as a community event space for public rental, contributing to the Calling Education organization’s income. Natural light optimization is a key aspect, with features like skylights made of polycarbonate tiles. The design team at SALT Architects opts for thoughtful material choices throughout the design, including OSB board ceilings. The design fosters outdoor spaces for learners, utilizing locally manufactured and recycled materials to maintain cost-effectiveness. The overall project reflects a commitment to providing top-quality education efficiently while engaging with the community and addressing environmental considerations.

salt architects sets up concrete-block screen to expand educational facility in south africa
concrete-block screen walls and extended roof overhangs facilitate internal space flow

salt architects sets up concrete-block screen to expand educational facility in south africa
various flexible functions are introduced under a continuous tiled roof without altering the original structure

salt architects sets up concrete-block screen to expand educational facility in south africa
seamless integration of contextual forms and materials characterizes the expansion’s design

salt architects sets up concrete-block screen to expand educational facility in south africa
the project maximizes learning environment quality while prioritizing cost efficiency

Sign up to receive the best Underground art & real estate news in your inbox everyday.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

This post was originally published on this site