Jonas’ Residential Building / Orange Architects

Jonas’ Residential Building / Orange Architects

Jonas’ Residential Building / Orange Architects - Exterior Photography, Windows, FacadeJonas’ Residential Building / Orange Architects - Exterior Photography, FacadeJonas’ Residential Building / Orange Architects - Interior Photography, Stairs, Facade, HandrailJonas’ Residential Building / Orange Architects - Interior Photography, Facade, ColumnJonas’ Residential Building / Orange Architects - More Images+ 35

Jonas’ Residential Building / Orange Architects - Exterior Photography, Windows, Facade
© Sebastian van Damme

Text description provided by the architects. Jonas is located at the harbor of Amsterdam IJburg and accommodates 190 medium-priced rental homes, 83 owner-occupied homes, and a range of supporting facilities. It’s a building with an innovative housing concept and spectacular spatial interior that received the highest possible sustainability certificate: BREEAM Outstanding. Jonas will enhance social cohesion, in what is still a new district, by creating a sustainable, inviting heart for the neighborhood. Orange Architects designed Jonas, with a mixed-use program, for Amvest in collaboration with ABT, Felixx Landscape Architects, Site Urban Development, and city maker Floor Ziegler. Ballast Nedam West was in charge of construction.

Jonas’ Residential Building / Orange Architects - Exterior Photography
© Sebastian van Damme

The name Jonas refers to the story of ‘Jonas and the Whale’. It stands for adventure and intimacy, but also for protection, shelter, and comfort inside a ‘big body’. It is a heroic building with a warm heart. But Jonas is also a sustainable and attractive building that stands out from the surrounding buildings in IJburg – if only because of the special site on the headland and the special program it accommodates. The building expresses in a striking manner themes that belong to this location: water, quayside, and the craft of shipbuilding. As a result, Jonas feels natural, because the building embraces the ‘soul of the place’ and renders it visible.

Jonas’ Residential Building / Orange Architects - Exterior Photography, Facade
© Sebastian van Damme
Jonas’ Residential Building / Orange Architects - Image 29 of 40

The building with its irregular openings creates the impression that the windows are gently undulating across the facade. That makes Jonas a bit different. It is not covered in stone but faced in dark, pre-patinated zinc. The facade does not touch the ground but is lifted off it. The volume is not rectangular but diamond-shaped. That makes it both familiar and alienating, sculptural yet rational, recognizable yet innovative.

Jonas’ Residential Building / Orange Architects - Exterior Photography, Windows, Facade
© Sebastian van Damme
Jonas’ Residential Building / Orange Architects - Interior Photography, Windows, Facade
© Sebastian van Damme

But the real surprise of Jonas awaits inside. This is welcoming, warm, and spectacular. It expresses a modern and sustainable community life. The interior is unexpected and surrealistic. The spatial concept is based on the way traditional wooden ships are constructed: a skeleton consisting of a series of trusses arranged in a row, which form the main structure. This allows large hollows to be carved out of the volume, and the required housing program, a total of 273 apartments, is contained within the ‘skin’ of the building.

Jonas’ Residential Building / Orange Architects - Interior Photography, Beam, Handrail
© Sebastian van Damme
Jonas’ Residential Building / Orange Architects - Interior Photography, Windows, Fence, Handrail
© Sebastian van Damme

The landscape is not limited to the surroundings of the building but also penetrates deep into Jonas. A communal route, shaped as a canyon, extends through the building, linking together the public and collective program, including the living room, the cinema, the mountain path, the forest patio, and the rooftop beach and bar. The commercial facilities in the plinth, all supporting the concept and bigger picture of Jonas, provide extra dynamism on the ground floor and the quay. This part of the program is also accessible to the public. The residential concept of Jonas is supported by a community manager, who’s close to the residents and is to be consulted for matters like booking the guestrooms, the yoga studio, or a shared car. He is also responsible for organizing various activities together with residents and locals.

Jonas’ Residential Building / Orange Architects - Interior Photography, Stairs, Facade, Handrail
© Sebastian van Damme
Jonas’ Residential Building / Orange Architects - Interior Photography, Kitchen, Table, Sofa, Windows, Chair, Beam
© Sebastian van Damme

Jonas has a strong focus on communal living, with inclusiveness as one of the main goals. 70% of the 273 homes fall within the mid-rental category, making living in Jonas accessible to various target groups.

Jonas’ Residential Building / Orange Architects - Exterior Photography
© Sebastian van Damme

Besides the attention to social sustainability, Jonas is brimming with technically sustainable elements. The zero-energy building boasts a large number of solar panels on the roof. Sustainable energy is used for, among others, mechanical installations, and lighting systems. Moreover, a low-temperature heating system connects to the public heating grid. The cold storage source uses the nearby water: Thermal Energy from Surface Water (TEO). As a result, the homes can be both heated and cooled.

Jonas’ Residential Building / Orange Architects - Interior Photography, Beam, Handrail
© Sebastian van Damme

In addition to providing a future-proof energy supply, the design aims to reduce the use of materials and reuse raw materials. The environmental impact of materials was an important selection criterion, and the use of various raw materials was considered on multiple occasions during the process. The shadow price and carbon footprint of construction materials were constantly monitored and optimized. For example, the concrete is CSC certified, and at least a quarter of the granulate consists of recycled material, taken from construction waste for example. European Douglas wood is used both inside and outside.

Jonas’ Residential Building / Orange Architects - Exterior Photography, Facade, Cityscape
© Sebastian van Damme

Sign up to receive the best Underground art & real estate news in your inbox everyday.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

This post was originally published on this site