Jensen Architects revitalizes a 1970s ranch-style private house that stands in playful dialogue with a hardy, climate-conscious landscape design

Stanford, California, USA

American architect Mark Jensen of Jensen Architects works in close collaboration with the client who is a design thinking pioneer, to revamp the Stanford Residence, a 2,855-square-foot residence that is fully compatible with his lifestyle containing a workshop, living area, and bedroom.

Stanford Residence

The Stanford Residence has been awarded a 2023 Future House Award by Global Design News and The Chicago Athenaeum Museum for Architecture and Design.

From the street, the house is curiously simple at first glance: a stealth ranch-style home, paired back to the essential lines of its suburban vernacular and painted shadow grey.

New features are expressed as subtly disorienting counterpoints — a large, concealed pivoting front door, a curved protrusion screening a bedroom patio, and an abstracted “barn” workshop addition.

Stanford Residence

Staying within the existing footprint, the design simplifies and opens up the interiors:

A bedroom blends into a kitchen, which blends into living rooms both inside and out.

Minimal details and neutral finishes anticipate an evolving composition of the client’s art and design collection, including custom pieces by Ettore Sottsass.

The courtyard once closed off from the house, is now its undisputed heart.

Stanford Residence

The home’s open and connected spaces ultimately flow to the client’s workshop, a new separate structure dedicated to unbounded exploration.

The shop’s industrial frame, wrapped in wood and glass, offers a clever reply to local pitched-roof mandates while also providing a raw and tough space that is ready for anything.

Outside, a landscape of drought-tolerant plantings resides in playful dialogue with the home.

Project: Stanford Residence
Architects: Jensen Architects
Lead Architect: Mark Jensen
Design Team: Mark Jensen, Margarita Urquiza, and Chris Kalos
Project Team: Yusheen Yang and Ryan Golenberg
Collaborating Designer: Johanna Grawunder
Client: David Kelley
Photographer: Matthew Millman

Sign up to receive the best Underground art & real estate news in your inbox everyday.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

This post was originally published on this site