House NF / Didonè Comacchio Architects

House NF / Didonè Comacchio Architects

House NF / Didonè Comacchio Architects - Exterior Photography, Windows, FacadeHouse NF / Didonè Comacchio Architects - Interior Photography, FacadeHouse NF / Didonè Comacchio Architects - Interior Photography, Kitchen, Table, Countertop, Chair, WindowsHouse NF / Didonè Comacchio Architects - Interior Photography, Dining room, Table, ChairHouse NF / Didonè Comacchio Architects - More Images+ 24

House NF / Didonè Comacchio Architects - Exterior Photography, Windows, Facade
© Alberto Singaglia

Text description provided by the architects. Project for a new private house on the outskirts of Bassano del Grappa (VI). The project area, located at the foot of the Alps, has an interesting view to the north of the entrance to the Valsugana, between the western slope of Monte Grappa (recently a UNESCO heritage site) and the eastern slope of the Asiago plateau, while to the south, above the crowns of a long olive grove, the historic center of Bassano del Grappa can be seen.

House NF / Didonè Comacchio Architects - Exterior Photography, Garden, Column
© Alberto Singaglia
House NF / Didonè Comacchio Architects - Interior Photography, Facade
© Alberto Singaglia

The starting idea was to capture part of the greenery present through the courtyards in the basement of the building. The first courtyard is located in the entrance area and the second is towards the garden. This architectural element has two different functions: it becomes a visual filter in the entrance area, to keep the prying eyes of passers-by away, and a framing towards the outside in the garden and olive grove area. In the middle of the green roof peeks out a small simple volume where there is a small study that opens onto a small panoramic terrace.

House NF / Didonè Comacchio Architects - Interior Photography, Kitchen, Table, Countertop, Chair, Windows
© Alberto Singaglia
House NF / Didonè Comacchio Architects - Image 25 of 29
Ground Floor Plan

From the street, the building appears closed, the view towards the outside is filtered by a partition of wooden slats to create a “see-through” effect to give the owners the right amount of privacy. Conversely, towards the garden, where the view is protected by the volume of the building, the view opens up, making it become the long olive grove is an element also present in the internal spaces of the living area.

House NF / Didonè Comacchio Architects - Interior Photography, Windows
© Alberto Singaglia
House NF / Didonè Comacchio Architects - Interior Photography, Dining room, Table, Chair
© Alberto Singaglia

The entire enclosure is in exposed concrete. The first 2.7 meters in height are cast on wooden formworks, and this texture is taken up by the sliding wooden shutters. From 2.7 meters up, the concrete becomes smooth, to highlight the two different vocations of the house, also with the material, the more introspective one on the ground floor and the more open one on the first floor.

House NF / Didonè Comacchio Architects - Exterior Photography, Windows, Facade, Garden
© Alberto Singaglia

Sign up to receive the best Underground art & real estate news in your inbox everyday.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

This post was originally published on this site