Hamilton Road / Magri Williams Architects

Hamilton Road / Magri Williams Architects

Hamilton Road / Magri Williams Architects - Exterior Photography, Windows, Brick, Facade, Courtyard
© Stale Eriksen

Hamilton Road / Magri Williams Architects - Interior Photography, Bathroom, Brick, Facade, ConcreteHamilton Road / Magri Williams Architects - Exterior Photography, Windows, Door, Brick, FacadeHamilton Road / Magri Williams Architects - Interior PhotographyHamilton Road / Magri Williams Architects - Interior Photography, Chair, WindowsHamilton Road / Magri Williams Architects - More Images+ 28

Hamilton Road / Magri Williams Architects - Exterior Photography, Door, Windows, Brick, Facade, Chair
© Stale Eriksen

Text description provided by the architects. Magri Williams has renovated and extended a family house in South London. The project was designed to be completed in two stages. Firstly a full house renovation; and secondly, and a year after the completion of the previous stage, a side extension.

Hamilton Road / Magri Williams Architects - Interior Photography, Kitchen, Table, Door, Chair
© Stale Eriksen

The client’s brief was to renovate and enlarge the existing house to suit their growing family. In addition and in a world with Covid restrictions, they wanted a dedicated study that could be used for home working. The original ground floor had a traditional layout, with a front and rear reception room and a small kitchen in the outrigger. We divided the rear reception room – a space that can often become redundant when the rear is extended, to provide a ground floor shower room, study, and hallway store.

Hamilton Road / Magri Williams Architects - Interior Photography, Dining room, Table, Chair, Beam
© Stale Eriksen
Hamilton Road / Magri Williams Architects - Interior Photography, Chair
© Stale Eriksen
Hamilton Road / Magri Williams Architects - Image 25 of 33
Plan existing – Ground floor
Hamilton Road / Magri Williams Architects - Image 27 of 33
Plan proposed – Ground floor
Hamilton Road / Magri Williams Architects - Interior Photography, Chair, Windows
© Stale Eriksen

The new extension opens up the back of the house and provides a kitchen and dining room. A fixed window and mirrored pivot door maximize the level of natural light and connect the living area with the garden. Timber rafters are exposed and a large roof light creates a play with light. An internal window connects the extension back to the existing house, framing views of the dining room and the garden beyond.

Hamilton Road / Magri Williams Architects - Interior Photography, Kitchen, Table, Sink, Chair, Countertop
© Stale Eriksen

The main challenge of this project was how to complete the construction work in two stages. We had to consider the buildability of both phases and review how these impacted each other. From both a sustainable and budget perspective, we wanted to avoid a situation where new work was damaged or work had to be repeated.

Hamilton Road / Magri Williams Architects - Interior Photography, Kitchen, Countertop
© Stale Eriksen

The first phase of work focused on a whole house refurbishment. On the ground floor, we completed half of the kitchen, leaving the remaining half until the extension phase was completed. The second phase of work was the side extension. With the clients now living in the house, we essentially constructed the extension and knocked through into the kitchen as one of the last work stages. The finishes were chosen to assist the phasing. Large format tiles were used in the kitchen that could easily be extended across to the dining room, and additional timber was purchased in phase 01 so that the new kitchen island and joinery bench could be constructed in matching oak.  

Hamilton Road / Magri Williams Architects - Image 31 of 33
Proposed rear 3d phase 02

The design philosophy takes a less is more approach. The extension walls are constructed from fair-faced blocks externally and internally. Whilst this required a higher level of design, to ensure the right blocks were used and all rafter and lintel details could be hidden, it meant that no internal finishes were required — no plaster, skirting, or cornice, which in turn simplified the construction method and reduced the level of waste.

Hamilton Road / Magri Williams Architects - Interior Photography
© Stale Eriksen
Hamilton Road / Magri Williams Architects - Interior Photography, Chair, Windows
© Stale Eriksen

A key material in the project was the exposed fair-faced blockwork walls. Traditionally an industrial material, we were keen to use the supporting material palette to soften the blocks and provide a calm space. We achieved this through the use of oak, which was used for the kitchen and joinery pieces.

Hamilton Road / Magri Williams Architects - Exterior Photography, Windows, Door, Brick, Facade
© Stale Eriksen

Sign up to receive the best Underground art & real estate news in your inbox everyday.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

This post was originally published on this site